banner web.jpg

En ralph destrueix internet

(doblada en català)

Ralph surt dels recreatius, i s'endinsa en el món inexplorat, expansiu i emocionant d'Internet. Ralph, el dolent dels videojocs i la seva companya Vanellope von Schweetz hauran de jugar-s'ho tot viatjant per les xarxes a la recerca d'una peça de recanvi que salvi Sugar Rush, el videojoc de Vanellope.

 

I per complicar més les coses, Ralph i Vanellope depenen dels ciutadans d'Internet perquè els ajudin a desenvolupar-se en aquest perillós món. Entre ells està un empresari d'Internet anomenat Yesss, que és l'algoritme estrella i l'ànima de "BuzzTube", la pàgina web més de moda del moment.

"En Ralph, el destructor" va conquistar el cor de molts per moltes raons. No només per la nostàlgia, per l'esperit 'gamer' o per un disseny realment aconseguit. També per la química dels dos personatges protagonistes. Walt Disney Animation recupera a Ralph i Vanellope per portar-los a un terreny igualment digital, però infinitament més gran que un arcade: Internet. És una excusa senzilla però efectiva per tornar al meravellós món que ens va conquistar en el primer lliurament i no falten les aparicions d'altres personatges de videojoc per afegir més salsa a l'assumpte i, de passada, regalar-nos alguns moments molt divertits. La cinta està dirigida per dos grans de la companyia, Phil Johnston guionista de la primera cinta de Ralph més d'altres com "Zootropolis" del 2016 i Rich Moore guanyador de l'Oscar per dirigir "Zootropolis" i la primera cinta d'"En Ralph, el destructor" l'any 2012.

 

En aquest cas aquesta seqüela pren nota del que va prometre en el film precedent, les picades d'ullet a personatges populars per oferir-nos aquí una visió d'internet tan àmplia que et deixa sense dubte amb ganes de més. Entre els més encertats està aquest moment d'autobombo on Disney es mira a si mateixa amb temes bastant recurrents a la marca o simpàtics gestos de complicitat cap a les franquícies de Star Wars i els superherois de Marvel. Però les estrelles de la funció són les 14 princeses Disney que fan la seva aparició i que s'interrelacionen amb Vanellope. Encara que surten poc, els seus moments són estel·lars i és que la seva presència és brillant, cadascuna d'elles compta en aquesta escena amb el seu espai per lluir-se i donar un moment memorable, gairebé tot el temps jugant amb els seus propis tòpics o per detalls de les seves històries que són els més criticats, i totes elles unides per un home gran que vol salvar-les.

 

Internet es representa com una ciutat plena de neons lluminosos de les diferents pàgines que la componen. Snapchat, Amazon, IMDb, YouTube, Twitter, Google, Instagram o Pinterest són algunes de les empreses a fer un cameo en la pel·lícula. Per descomptat, tot està vist des de la perspectiva d'un nen, i aquest sentirà per complet que coneix aquest món. Molt ben pensats estan també els personatges que poblen Internet. Cal esmentar la inclusió de Shank, una valerosa i al mateix temps eficient líder i pilot de carreres, que serà gairebé un ídol per Vanellope. Una altra incorporació és la sofisticada i experta en xarxes, anomenada Yesss, qui realitza la funció de mànager i guia espiritual de Ralph per intentar convertir-lo en trendin topic. Finalment, un tipus amb aires saberuts que respon al nom de KnowsMore i no és altra cosa que un motor de cerca.

 

“En Ralph destrueix internet” és una pel·lícula d'animació molt sòlida i ambiciosa que en el seu apartat tècnic ha fet un salt exponencial. Fer el concepte d'Internet visual i tangible i l'enorme quantitat d'interaccions que es poden dur a terme comprensibles per al públic ja té el seu mèrit, però a més donar-li tota l'extensió necessària per semblar un món il·limitat, era molt més difícil. La cinta aconsegueix els seus millors moments quan es riu del nostre propi comportament quan naveguem, per tot el que un es pot veure reflectit en ells, quines són les actituds dels usuaris d'internet quan la mateixa els dóna problemes, ja sigui des del tall de la línia fins a l'aplicació que no acaba de carregar-se del tot o aquest joc que es talla en el punt més intens, però el mèrit més gran estaria a saber representar d'una forma entenedora moltes de les interaccions que es fan en connectar-se a la xarxa.

 

Els aficionats a l'animació no se sentiran defraudats per una pel·lícula que té moltes capes i ofereix una digna reflexió sobre un tipus de pèrdua que té a veure amb la maduració i amb cremar etapes de forma satisfactòria. La pel·lícula de Rich Moore i Phil Johnston comptava amb una tasca molt complicada: dissenyar un món que pogués abastar tot el que representa la World Wide Web. Bevent lleugerament de "De l'inrevés (Inside Out)", principalment en el disseny general del món i d'alguns personatges secundaris, ens trobem amb un territori que és clarament immens, impossible de quedar-nos amb tots els detalls d'un cop d'ull, però realment ben organitzat. La màgia Disney està present durant tota la cinta i com sempre té alguna cosa per oferir a persones de totes les edats.

 

A partir de la segona meitat, la pel·lícula fa una lleugera frenada en ritme per passar a un terreny més emotiu en què arriben les lliçons que ens vol fer la pel·lícula. Si "En Ralph, el destructor" ens ensenyava a no pressuposar coses de la gent i a creure en un mateix, en la seva seqüela ens parla del fort que pot ser un vincle d'amistat si es confia en ell. El camí de Vanellope passa per no renunciar a un somni per ningú, el de Ralph per afrontar canvis i donar suport a un amic, encara que suposi allunyar-se'n. Compta amb una gran càrrega emotiva que arriba al cor i ensenya als més petits la important lliçó que les amistats de veritat ho poden tot. A la pel·lícula entraràs per tots els 'Easter Eggs' d'Internet, et quedaràs pel cor. I Ralph i Vanellope segueixen malbaratant moltíssim cor.

 

“En Ralph destrueix internet” té sobretot un guió ben escrit amb tots els ingredients per fer d'aquest títol una història entretinguda, divertida i carregada de moralitat. A més d'aprofitar a fons multitud d'elements que tots associem a Internet, tant en termes visuals com d'humor, sap dotar la istòria dels protagonistes del fons adequat. No hi ha res especialment enlluernadora en els conceptes amb què treballa “En Ralph destrueix internet”, però la clau està en saber com utilitzar-los i aquí els guionistes Phil Johnston i Pamela Ribon donen amb la clau. El primer és que tot giri realment al voltant d'ells, després toca potenciar la innegable química que hi ha entre ells i finalment cal saber introduir un element emocional que ho elevi tot a un altre nivell.

 

Amb una animació que segueix apostant per les caricatures però increïblement ambiciosa, un guió ple d'escenes que donen just en el clau i aprofiten meravellosament l'autoconscient que és aquesta pel·lícula, “En Ralph destrueix internet” és una seqüela perfecta que amplia l'univers de Ralph i Vanellope, i els fa créixer a ells també. A més, ho fa aportant nous elements visuals que donen molt de joc i connectant perfectament com una prolongació natural del missatge que transmetia “En Ralph, el destructor” en lloc de caure en cap moment en el sac de la repetició per veure si segueix funcionant el que ja ho va fer llavors. “En Ralph destrueix internet” és una seqüela excel·lent que sap reprendre la història dels seus dos protagonistes i oferir-nos una divertida i emocionant aventura que perllonga el que se'ns va explicar llavors.