Preestrena "Societat anònima"

Una pel·lícula documental de Ramon Tort i Raimon Benach. Una mirada interior al fet casteller, amb la participació dels Xicots de Vilafranca.

Diumenge 15 de setembre a les 11.30 hores al cinema Kubrick

Els realitzadors penedesencs Ramon Tort i Raimon Benach són els directors i productors del documental casteller "Societat anònima", que tindrà la seva preestrena el diumenge 15 de setembre al cinema Kubrick de Vilafranca, i que es finança mitjançant micromecenatge, a través de la plataforma Verkami.

Per finançar-lo, necessiten arribar als 3.000 euros abans del 14 de setembre, i els que hi ajudin podran gaudir la preestrena al Kubrick. Més endavant, els autors tenen intenció de presentar el film a diversos festivals.

El documental té com a protagonistes els Xicots de Vilafranca, però no està encarat a documentar la consecució o no d’uns o altres castells, sinó que vol aportar una mirada antropològica al fet casteller. Ramon Tort i Raimon Benach han volgut exportar el fet casteller, com a fenomen que pot retratar socialment i culturalment els catalans, els penedesencs, els Vilafranquins.

SOBRE EL DOCUMENTAL

Una colla castellera, és molt més que gent que aixeca torres humanes en el seu temps lliure. Aquesta singular trama de persones i personalitats, eleven la seva activitat a la categoria de bella metàfora donant sentit, potser només de manera intuïtiva, a una societat en la que els seus integrants se senten part d'un tot. Una societat amb un objectiu comú, que comparteix amb la mateixa intensitat les coses bones i les amargues, una societat de molts batecs, sense noms propis... Una societat anònima.

Imagina un lloc en el que les persones fossin i se sentissin necessàries, es notessin part d'un tot, compartint les coses bones i les amargues. Un sol organisme i molts batecs.

 

QUI SOM

Som els Xicots de Vilafranca. Una colla castellera amb 37 anys d’història, i que ja fa gairebé tres anys va encarregar a Ramon Tort i Raimon Benach, que fessin un documental casteller. Els hi vam donar llibertat absoluta a nivell creatiu, i el resultat, és sorprenent. Colpidor. Fet casteller en estat pur. Han sabut copsar l’interior de les persones que fem castells.

Cartell_baixa r.jpeg

EL QUE EN DIUEN ELS CREADORS, RAMON TORT I RAIMON BENACH

“Societat anònima” han estat tres anys de rodatge. Tres intensos anys en els que ens hem proposat explicar el fet casteller al món. I fent-ho hem acabat sentint-nos part d'aquest tot, que és una colla castellera.

Més enllà de les construccions humanes, que circulen de manera viral per les xarxes, els castells impliquen una manera de viure i una organització social concreta, que ens permet entendre com és la societat que els acull.

El món, de mica en mica va descobrint aquest fet, com una singularitat simpàtica, excèntrica, com una curiositat escenificada en forma d’homes, dones i nens que s’amunteguen per erigir construccions de certes alçades, que a vegades cauen i s’aixequen per tornar a ser erigides. Però el cert és que, darrere de tot això s’amaga un univers certament complex de relacions humanes, de detalls i concrecions que fan aquest exercici molt més singular, excèntric i curiós del que hom podria imaginar.

La colla castellera dels Xicots de Vilafranca, és l’exemple d’una colla on tots els membres són imprescindibles. Des de l’enxaneta a l'últim casteller de la pinya, tots els integrants necessiten ser sumats per arribar a alçar les construccions. Els seus objectius tot i ser un xic més modestos que els de les colles grans, són també un repte que els ha de fer superar-se i és aquest, per nosaltres un dels temes importants que volem retratar: tot i la rivalitat entre colles, cada colla castellera competeix contra si mateixa. Les colles com les persones, tenen el seu sostre, els seus reptes, els seus límits i l’èxit de cada temporada, de cada etapa de la seva vida, depèn en certa manera d’ells mateixos.

L’èpica que implica la construcció d’un castell, sense la necessitat de ser comparat, és l’essència dels castells.

CATALUNYA - PENEDÈS - VILAFRANCA VS. MÓN


No pensem en un documental d’autoconsum, volem exportar el fet casteller, com a fenomen que pot retratar socialment i cultural els catalans, els penedesencs, els Vilafranquins. Aquesta barreja de càlcul i rauxa tan singular, que forma part del nostre caràcter. Aquest funcionament social integrador, que segur que desmuntarà molts estereotips que donen peu a dibuixar-nos com una societat fragmentada pel que fa a arrels, cultura i ideologia.

lletreslogo.JPG
entrades.png